subota, 17. studenoga 2012.

20. godina Interneta

Dana 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva hrvatska internetska veza prema svijetu, čime je započelo doba Interneta u Republici Hrvatskoj.
Krajem 1991. godine započele su aktivnosti prema organiziranju mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu. Već u rujnu 1992. godine postavljeni su prvi FTP i IRC poslužitelji, a 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva internetska veza Hrvatske sa svijetom.
Tada smo bili spojeni preko Austrije, brzinom od 64 kbps, a ustanove u zemlji bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps. Uz puno snalažljivosti, kombinirajući postojeću infrastrukturu i nove uređaje, gradila se jezgra CARNetove mreže. Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća CARNet je bio i jedini ISP u Republici Hrvatskoj. Od tada do danas prošli smo dalek i težak put.

Danas, 17. studenog 2012. godine pridružite nam se na obilježavanju dvadesetog rođendana hrvatskog Interneta u Kongresnoj sali paviljona Globus na Zagrebačkom velesajmu u 15:00 sati i pođite s nama na putovanje u prošlost hrvatskog Interneta te ujedno saznajte i nešto o njegovoj budućnosti koja se događa upravo sada.

Nema komentara:

Objavi komentar