petak, 8. lipnja 2012.

Rubikova kocka

 Povijest

 Svima nam je poznata mala mađarska kocka kojom smo se igrali satima i slagali je. Rubikova kocka je trodimenzionalna mehanička igračka, koju je 1974. godine izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik. Rubik je igračku prvobitno nazvao "Čarobna kocka" i licencirao je 1980. godine, a ona je doživjela nezapamćen uspjeh, prvo u Njemačkoj, gdje je 1980. proglašena igračkom godine, a zatim i širom svijeta. Do 2005. je prodano preko 300 milijuna primjeraka ove igračke.

Danas 

Danas nam tehnologija omogućava da kocku složimo za manje od 20 sekundi. Mnoštvo trikova koji nam omogućuju slaganje kocke ima na pretek. Danas također nije potrebno imati kocku da bi ste je složili. Napravljene su virtualne kocke koje možete pogledati na http://www.randelshofer.ch/rubik/virtual_cubes/rubik/instructions/instructions.html . Da pređemo na zanimljiviji dio, evo nekih zanimljivih podataka o toj matematičkoj igrački.
  Yi Hui (回益) je najmlađi slagač rubikove kocke, imao je 3 godine, 6 mjeseci i 5 dana sa vremenom 2:43.34.
Egon Micheelsen je najstariji slagač rubikove kocke, imao je 90 godine, 7 mjeseci i 25 dana sa vremenom 5:52.16.
Na slijepo je Marcell Endrey složio kocku 3*3 za 27.65 sekundi.
Hrvatski prvak u slaganju kocke je Alex Drvenkar koji složi kocku za 11.27 sekundi.

Nadamo se da smo vas zanimali za rubikovu kocku. Ako nemate rubikovu kocku  možete je kupiti preko http://www.mozgalica.hr/.
Pozdrav

Nema komentara:

Objavi komentar