utorak, 27. studenoga 2012.

Pripreme za razvoj softvera(9)

Prezentacija - prvih pet minuta su temelj

U ovoj lekciji i nekoliko njih ćemo proći elemente prezentacije. Kako od vas napraviti elokventnog čovjeka i što očekivati od žirija i kako to sve zapravo izgleda.

  • Prikaz prezentacije u 5 minuta
Minuta 1: Objasnite problem ili potrebu zbog kojeg ste kreirali vaš proizvod ili uslugu. U nekoliko rečenica. Ako možete u jednoj rečenici, to je stvarno dobro. Ako mislite da se to ne može napraviti u minuti, upitno je hoće li vaš proizvod išta rješavati.
Minuta 2-4: Pripremite mali demo vašeg proizvoda i pokažite kako rješavate problem objašnjen u 1. minuti. Ako proizvod nije gotov, pripremite simulaciju funkcioniranja proizvoda ili poslovnog koncepta. Animacija ili video mogu dosta pomoći.
Minuta 5: Objasnite vaš poslovni model – kako će projekt kreirati dovoljno prihoda.
(ovo zadnje samo kada je riječ o srednjoškolskim ili nešto ozbiljnijim radovima koji imaju stručnjaka za ekonomiju u svome timu)
  • Greške koje sam vidio da se rade:
Nemojte pričati o sebi i vašem timu. To će biti važno tek u kasnijim razgovorima. Sada je važan vaš proizvod i on će jedini napraviti utisak. Kvaliteta tima biti će očita iz proizvoda i iz prezentacije.
Nemojte samo stavljati bullete u Power point i onda to čitati publici – nadopunjujte sliku pričom i obrnuto.
Nemojte prikazivati komplicirane sheme poslovnih procesa. To nikog ne zanima. Posebno ako još ne shvaćaju što uopće pokušate napraviti.
  • Savjeti koji će vam možda pomoći:
1. Smatrajte da u publici nisu stručnjaci već vaši potencijalni korisnici. Iako često stručna, publika nema pojma o onome što radite i nisu proveli godine razmišljajući o problemu koji rješavate. Možete pristupiti kao da morate prodati vaš proizvod publici.
2. "Live demo je kralj svih prezentacija!"
3.Pripremite jednu prezentaciju prilagođenu za čitanje a drugu za prezentiranje uživo – to ne bi smjelo biti isto.
4. Slika često vrijedi tisuću riječi. Jednostavan i jasan demo barem oko 10.000.

  Ovo je temelj i ako ste shvatili ovu lekciju vrlo lako ćete shvatiti još nekoliko sljedećih koji će govoriti o prezentaciji u nešto dužem obliku i pitanja koja žiri često postavlja. 

Nema komentara:

Objavi komentar