nedjelja, 3. lipnja 2012.

Brži operacijski sustav?

Microsoft Windows 8 još se nije ni pojavio na tržištu u svojoj konačnoj verziji, a već su se pojavili prvi problemi s njime. Sustav se naime podiže toliko brzo da korisnici nisu u stanju stići pritisnuti F2 ili F8, kako bi pristupili dodatnim opcijama prilikom boota sustava.

Kako ubrzati svoj operacijski sustav?

Vjerovatno svi imate Windows 7, pa krenimo sa njime.
Opće je poznato da Linux sustave možete puno lakše podesiti po svojoj mjeri nego Windows sustave. Ja se ipak ne bih tako lagano složio s time. Da biste podesili Linux sustav po svojoj mjeri, potrebno je ipak dosta veliko poznavanje Linux sustava. Tu je ipak prednost što možete uzeti nešto lakše distribucije koje su već namijenjene tome, no o tome neki drugi put.
Međutim, ako imate slabije računalo, recimo netbook, i na njega želite ipak staviti Windows operacijski sustav za kojeg imate licencu ( :) ), uz određene upute možete napraviti veoma efikasnu optimizaciju. Kao što sam već i spomenuo ranije, pretraživajući internet, pronaći ćete mnoštvo stranica s uputama za optimizaciju Windowsa. Čitajući dobar dio tih “tutorijala”, zaključio sam da je značajan dio tih uputa ipak velika glupost. Određene upute za postavke će sigurno, suprotno od željenog, samo usporiti vaš sustav.
I što sad?
Moje osobno mišljenje je da tu nema neke prevelike mudrosti za običnog korisnika. Ipak, neke stvari se mogu napraviti imajući na umu da ubrzati računalo toliko da se ponaša kao novo nije moguće, barem ne za “krajnje potrošače” :) .
Ono što se može napraviti jest isključiti nepotrebne programe koji se pokreću sa sustavom koristeći ugrađeni alat msconfig ili koristeći Soluto. Soluto vam daje mogućnost odgađanja uključivanja programa po izboru, tako da će se oni uključiti prilikom podizanja sustava, ali ne istovremeno, nego tek nakon par minuta kako bi vaše računalo bilo ranije spremno za korištenje. Osim optimizacija prilikom uključivanja, Soluto ima mogućnost onemogućavanja dodataka za preglednike, što je čest razlog sporog uključivanja preglednika. I kao najvažniju stavku, naveo bih da vas Soluto savjetuje što da isključite, a što ne, na temelju toga što su drugi korisnici učinili.
Ukoliko ste spremni ići još malo dalje, možete pogasiti servise koji su pokrenuti, a ne koristite ih. Budući da Windowsi u defaultnoj instalaciji sadržavaju sve što je potrebno kako se korisnik ne bi zamarao s uključivanjem, često se nađe servisa koji nisu potrebni pa ih se može isključiti. Oni obično nisu nešto memorijski zahtjevni, ali kad ih se ugasi više, to se sve zbroji :) .
Servisima možete pristupiti tako da u pretraživaču start izbornika upišete services.msc. Tu je popis pokrenutih i nepokrenutih servisa. Savjetovao bih da ih ne gasite na svoju ruku. Neki dan sam naišao na odličnu tablicu koja objašnjava pojedine servise, odnosno ovisno o tome koliko želite ići daleko, savjetuje što smijete ugasiti, a što baš i ne.
http://www.blackviper.com/2010/12/17/black-vipers-windows-7-service-pack-1-service-configurations/
Susrest ćete se s jako mnogo programa koji tvrde da mogu optimizirati vaše računalo. Bilo bi dobro izbjegavati takve programe, osim ako ne znate što radite. Veliki broj takvih alata je prijevara i u sebi kriju štetni software. Manji dio tek radi svoj posao kako treba.

Moje iskustvo

Kako ne bih sve ostavio na “može se”, opisat ću kratko svoj uspjeh :) .
Naime, prije nekoliko dana sam podešavao svoj HP netbook koji ima samo 1Gb RAM. Pri samoj pomisli da je na njemu Windows 7, netko bi rekao da će to biti beskorisno, no ipak nije.
Odabrao sam nešto lakšu inačicu Windowsa – Windows Home Basic, podesio neke optimizacije, pogasio sam servise koji mi nisu potrebni tako da, kada se sustav uključi sa svim podignutim driverima, zauzima samo 390Mb RAM. Nakon što sam instalirao sve programe koji mi inače rade u pozadini (AV koji je jako velik, Launchy itd..) sve ukupno je bilo oko 460Mb RAM što i Netbook čini pristojnim uređajem za koristiti zajedno s Windows 7 OS (da ne spominjem bateriju i trajanje od 8h). I moram napomenuti da sustav nisam oskvrnuo do neprepoznatljivosti. Čak nisam niti Aero (to ipak nije puni Aero) sučelje ugasio koje je znatno teže, nego klasično. Siguran sam da bi se moglo skinuti još barem 100njak Mb kada bi se baš išlo do kraja.

Nema komentara:

Objavi komentar