četvrtak, 19. travnja 2012.

Uvod programiranja u c++-u


Kao što vidite javljamo vam se uspješno što znači da Anonymous nije uspio u svom naum po već koji deseti put. :-) hahahahhaha

Kao što smo vam najavili počet ćemo sa tutorijalom iz algoritama. Počet ćemo sa osnovnim zadacima pa prema težim. Koristiti ćemo zadatke od prof. Dmitrovića koji je radio zadatke za osnovnu školu ove godine na natjecanjima.
Za početak nešto o programiranju c++ pa da onda možemo krenuti pisati algoritme. :-)
Probat ću vam predstaviti jezik C u nekoliko koraka. Neće biti preopširno, nadam se da neće biti i prekomplicirano. Očekuje se predznanje programiranja u nekom drugom jeziku, i znanje korištenja Windows operacijskog sustava, uključujući i kako se instaliraju novi programi. Također se očekuje da znate čitati s ekrana: neće se detaljno objašnjavati gdje kliknuti i zašto, jer tako nećete ništa naučiti sami raditi. Stoga se podrazumijeva i znanje engleskog jezika, barem razumijevanje ako ne već govor i pisanje.

Preporučam da smanjite prozor dok ovo čitate, ili čak isprintate, jer će vam inače biti potpuno nečitljivo.

Tijekom pisanja ovog teksta, namjerno izostavljam detaljnija pojašnjenja što određeni dijelovi koda rade. To je stoga da bi se tekst učinio razumljivijim početnicima. Molio bih bilo koga tko razumije što točno radi #include da se ne petlja, a pogotovo one koji znaju kako koristiti varijabilni broj argumenata funkcije ili kako dodati biblioteke u program! Smiley

1.1. Instalacija Dev-Cppa

Za početak, najlakše je instalirati razvojno okruženje Dev-Cpp. To je besplatno okruženje koje ima neke svoje mane, ali je dovoljno kvalitetno za početak. Ako još ne znate koristiti Google, autor ovih redaka učinio je to za vas.
Link za download Dev-cpp-a

Instalacija teče klasično, te je ne treba posebno pojašnjavati. Instalirajte u ponuđenu mapu, dakle u C:\Dev-Cpp, radi lakšeg kasnijeg snalaženja.

1.2. Prvo pokretanje Dev-Cppa

Prilikom prvog pokretanja, bit će vam ponuđen izbor jezika, izbor teme i kreiranje takozvanog "cachea" s popisom funkcija koje se može koristiti. Za jezik se preporuča odabrati English, osim ako ste mazohist. Za temu ikona ostavite kako je ponuđeno, ali možda želite upaliti XP izgled sučelja (čisto da vam bude ljepše). Cache sa funkcijama nema potrebe kreirati, jer jedina mogućnost Dev-Cppa koja ga koristi funkcionira jako loše, te on samo oduzima vrijeme.

1.3. Prvi program

Napisat ćemo kratki prvi program. U jeziku C, sve je organizirano u funkcije. Čak se i procedure smatraju funkcijama posebnog tipa. Ne postoji glavni program: postoji glavna funkcija. Pa pogledajmo taj prvi program i objasnimo što koji dio radi!

Code: (hello.c)
#include 
#include

int main ()
{
printf("Zdravo, svijete!\n");
system("pause");
return 0;
}

Moramo na umu imati da C ne zna za nikakve funkcije! On sam zna samo za for petlje, za if uvjete, i slično. On ne zna ispisivati na ekran, ne zna brisati ekran, ne zna izračunati sinus tupog kuta -- on ne zna ništa! On za sve koristi vanjske skupine funkcija, biblioteke (engl. library). To nam objašnjava zašto je nužan prvi redak.

Prvi redak je potreban da bi se uopće moglo ispisivati na ekran. On nam definira da postoji funkcija printf(), do koje ćemo kasnije doći.

Drugi redak je sličan prvom retku, a nalazi se ovdje kako bismo mogli koristiti funkciju system().

Treći redak je prazan, radi ljepote koda.

Četvrti redak sadrži definiciju funkcije koja se zove main, a koja vraća cijeli broj -- integer. Ona također ne prima argumente. Dakle, imamo tri dijela u trećem retku:
  • int - funkcija koju definiramo vratit će cijeli broj
  • main - funkcija se zove ovako
  • () - zagrade oko popisa argumenata; kako nema argumenata, ostaju samo zagrade

Peti redak sadrži jedan znak - otvorenu vitičastu zagradu. Ona kaže "E, odavde počinje funkcija, i sve do zatvorene vitičaste zagrade je dio funkcije."

Šesti redak poziva funkciju printf() koja će nam ispisati "Zdravo svijete!" i zatim prijeći u novi red. Obrnuta zagrada ('\') iza koje slijedi slovo 'n' znači prelazak u novi red. Ovdje se prvi put pojavljuje znak ';' -- on se mora staviti nakon svakog poziva funkcije i nakon skoro svake naredbe! Zamislite da je to znak za prelazak u novi red.

Sedmi redak poziva funkciju system(). Ona služi za pozivanje vanjskih programa. U ovom slučaju, pozivamo "pause". To je vanjski program koji ispisuje "Press any key to continue..." i čeka na pritisak tipke. Primijetite i ovdje da je argument okružen zagradama, a da se na kraju retka nalazi točka-zarez. Ovaj redak mora postojati jer bi inače program završio trenutačno i ne biste ništa vidjeli, osim crnog prozora koji se na časak pojavi i odmah nestane.

Osmi redak sadrži naredbu return. To nije funkcija, nego jedna od ugrađenih naredbi u jeziku C. Ona kaže da funkcija main() treba završiti i onome što ju je pozvalo reći "nula! nula!" Kako je to funkcija main(), to znači da izlazimo iz programa, a operativnom sustavu kažemo "nula" što mu znači "ja, program, sam sve uspješno obavio!" Ako vratite bilo što drugo, operativni sustav će misliti da program nije završio veselo, nego se rastužio zbog greške.

Osmi redak sadrži zatvorenu vitičastu zagradu, što znači "ovdje funkcija završava".

1.4. Pokretanje programa

Otvorite Dev-Cpp ako već niste. Odite na File->New->Source File. Utipkajte program koji smo gore napisali. Odite na File->Save i spremite negdje datoteku. Nazovite je "hello.c", a u odabiru tipa datoteke (pod Save as type) odaberite "C source files". Kad ste spremili datoteku, pritisnite tipku F9, za pokretanje programa.

Ovo biste trebali vidjeti:

Zdravo svijete!
Press any key to continue . . .


Uspješno ste prošli prvu lekciju u C-u!

Nema komentara:

Objavi komentar