srijeda, 4. siječnja 2012.

Web programiranje

Bok, počinjemo sa ciklusom web programiranja. U njemu ćemo za učenike srednjih škola proći najosnovnije html naredbe i osnovne pojmove u vezi s Internetom.
Html je osnovan web jezik od kojeg su napravljene sve internet stranice. Html se sastoji od tagova tj. sve što želimo napraviti od nekog djela teksta , njega ćemo ograničiti sa tagovima. Primjer 1. je tag koji onaj tekst koji se nalazi izvan drugih tagova, a unutar i će se boldati. npr. Pas ff -ovaj dio koda će u web pregledniku izgledati ovako:ff.
Sljedeći osnovan tag koji će vam sigurno trebati je tag za link. Često ste se susretali sa mnogim linkovima koji vodili na neke nove stranice različite od prijašnje.
Ako želimo napraviti da ako mi kliknemo na Pas da naš web preglednik(Firefox, Internet Explorer, Google Chrome , Opera itd) se pokaže drugi html dokument. To se radi ovako:
Pas . Href označava link na koji želimo da web preglednik posjeti. Evo tablice osnovnih tagova:



TagNamjenaDodatni stilovi unutar taga
CenterCentrira tekstNema nekih osnovnih
brOvo je tag koji se ne zatvara nego ga se koristi za prelazak u novi redNema nekih osnovnih
inputŠiroko osnovni tag u kojeg spadaju gumbi,text-box,itdtype=button ili type=text i value=Gumb za gumbe


Na kraju da vas posjetimo nekih standarda. Html kod uvijek počinje sa html i body , a završava sa /html i /body (naravno sa veće i manje se zatvaraju tagovi ) .

Nema komentara:

Objavi komentar