utorak, 17. ožujka 2015.

Razvoj sofvera(OŠ) - Infokup državno 2015.

Danas, u utrorak 17. ožujka dvorana Kravata se počela puniti već od ranih jutarnjih sati. Razlog je kako već i sam naslov sugerira, natjecanje u razvoju softverskih rješenja.
Ove godine nešto je veći broj pozvanih radova. Točnije njih ukupno 9. Svaki tim je imao točno 10 minuta za prezentaciju svoga rada. Pa pogledajmo kakvi su bili naši utisci na svaki pojedini rad.


  • 3M GAMES
    Riječ je spoju 4 tradicionalne igrice(zmija ili poznatiji snake,kamen škare papir  i food drop i memory ) sa novijim dizajnom. Ono što osim dizajna ovu aplikaciju čini drugačijom je spoj igre i edukacije korištenjem web tehnologije(CSS, HTML, PHP I JS).
  • cRazrednik
    Aplikacija koja ukazuje na opseg posla razrednika i pokušava ga rješiti. Inače cRazrednik je od CoolRazrednik jer kako smo čuli svaki razrednik je cool ako će korisiti tu aplikaciju, a razred će postati erazred. Lijepom prezentacijom učenik je ostavio odličan utisak na sve koji smo tu prezentaciju gledali. Ono što dobro je da program skuplja slike, tekstovi i kreira godišnjak na kraju osmog razreda. Za budućnost mu sugeriramo web aplikaciju zbog lakoće i praktičnosti korištenja.
  • Mala škola glagoljice
    Aplikacija napisana u programskom jeziku Logo pomaže korisinicima učenje starog hrvatskog pisma zvanog glagoljica. Budući da znamo programirati u Logu sve pohvale na trud jer iza ova projekta stoje linije i linije koda jer Logo nije u potpunosti namjenjen takvoj vrsti projekta. Također vrijedi istaknuti da je učenik tek peti razred, a natječe se zajedno sa učenicima sedmog i osmog razreda. Tako da je količina znanja za godine je impresivna. 
  • ProjectX
    Edukativna GameMaker igrica za učenike koja ih na zanimljiv način upoznaje sa dijelovima računala. Žiriju se sama aplikacija svijdela, ali su imali dosta prijedloga kako unaprijediti samu aplikaciju. Dizajnerski je lijepo rješena i svi smo svjesni potrebe edukacije naših učenika o informatici i sklopovlju računala.
  • AZ vorbilje
     - mobilna aplikacija koja pomaže povezivanju dviju jezika bajaški(jezik kojim govore Romi) i hrvatski. Riječ je dobroj ideji koja ima dobar temelj, ali kako je povjerenstvo istaknulo fali dosta tehničkih predispozicija kako bi sama aplikacija sa svojim punim sjajom doživjela primjenu. 
  • Cave explorer
     igrica koja prikazuje kretanje lika u Cave Worldu. Dolaskom do svake točke otvara se pojedina zanimljivost. Složenost ove aplikacije je samo krerianje 3D svijeta i stvaranje fizike padanja i ozljeđivanja. Aplikacija se može korisitit na bilo kojem OS, ali ostaje žal jer smo mišljenja da cijela aplikacija nije stigla biti do kraja prezentirana.
  • Qwrite
      aplikacija koja pisanje Qbasica prebacuje u novi program za pisanje koda plus mogučnosti poput označavanja ključnih riječi i određivanja samih boja vlastitih riječi. Složenost ove aplikacije je to što je autor pisao vlasiti kompajler što je itekako zavidno za učenike osnovnih škola znajući da to tek u obrazovnom procesu rade studenti na trećoj godini. Povjerentsvo je bilo jako zadovoljno jer je cilj pronaći način kako će boja i efektivno sučelje zaintereisti učenike za programiranje. Jer znamo da je problem da interes djece za informatiku, a pogotovo za programiranje drastično opada.
  • VirtuaLaunchpad
    Aplikacija kojoj je bila čast da zatvori smotru za osnovnu školu. Dojam o samoj aplikaciji je da je rješila problem na vrlo jednostavan način. Povjerenstvo je zaključilo da je ideja bila da prvo učenik isporba ide li mu sviranje na aplikaciji prije nego li kupi neki glazbeni instument.
  • Vremenik ispita - riječ je o webi aplikaciji koja pomaže učenicima pračenje testova. Žiriji je dodatno istaknuo tehničku složenost i pohvalio samu realizaciju. Naše je viđenje da se radio o odličnoj aplikaciji koju bi trebalo ipak malo dizajnerski doraditi.



Dok čekamo rezultate svim prikazanim radovima čestitke, a onim najboljim sve pohvale.Ostajte nada da ćete svi vi i dalje bez obzira na sve nastaviti pisati i razvijati kvalitetan softver.

Nema komentara:

Objavi komentar