srijeda, 13. ožujka 2013.

Imagine cup 2013. Hrvatska

Pozdrav, nalazimo se u Golden Green Centru gdje se natječu studenti na hrvatskom Imagine Cup-u. Natjecalo se 7 timova sa nekoliko zanimljivih ideja kao upravljanje uređajima u kući, pomoći djeci sa autizmom, pomoć ljudima da izađu van, slabovidim ljudima. Golden Centar je po prvi puta ugostio hrvatski Imagine cup. Što se nas tiče sve je prošlo savršeno sa strane organizatora. Sve je počelo u 10:00 kada je počelo izvlačenje koji će tim prvi prezentirarti. Zanimljivo je da ostali timovi ne mogu gledati prezentacije ostalih timova sve dok oni ne dođu na red. Tim ima 10 minuta za pripremu za prezentaciju, 15 za prezentaciju i 10 minuta za pitanja žirija.
Novitet u odnosu na prijašnje godine je bio nastup tima iz srednje škole odnosno učenika iz III. gimnazije u Zagrebu koji su svojim softverskim rješenjem i hrabrosti nastupa zadivili žiri.
Puno je veći broj timova u odnosu na prijašnje godine, isto tako organizacija i nagrade, tako da možemo reći da je Imagine cup u Hrvatskoj pod vodstvom Microsoft Hrvatske dignut na jednu puno razinu.
Mišljenje uredništva je da je ovaj Imagine cup na razni koju zaslužuje.
Pobjedio je tim studenata FESB-a i FER-a, s rješenjem AuThink. Oni će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom finalu u St. Petersburgu s rješenjem koje kroz igru i vježbu na tabletima i računalima pomaže u terapiji djece s autizmom. Zanimljivo je naglasiti kako su najmlađi sudionici ovogodišnjeg finala 17-godišnji učenici drugih razreda zagrebačke III. gimnazije, potvrđujući kako za softverske inovacije nema dobne granice.

"Izuzetno mi je drago da je Imagine Cup i ove godine u Hrvatskoj imao toliko zanimljivih prijava, kako učenika srednjih škola tako i različitih fakulteta diljem Hrvatske. Vjerujem da će pobjednici a i drugi finalisti nastaviti s razvojem svojih inovativnih i naprednih rješenja te stvoriti startup tvrtke koje će u budućnosti komercijalizirati svoje ideje i ojačati poduzetnički duh. Pobjednicima od srca čestitam, zasigurno će biti vrijedni protivnici na globalnom finalu na kojem naši timovi već godinama ostvaruju izuzetne rezultate" – rekao je Marko Sever, voditelj akademskih programa u Microsoftu Hrvatska.

Ovogodišnji su finalisti izradili raznovrsna rješenja u skladu s milenijskim ciljevima razvoja Ujedinjenih naroda te inovativnom primjenom tehnologije obogaćuju svakodnevni život. Pobjednički je tim studenata sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva izradio sustav AuThink, namijenjen rehabilitaciji djece s autizmom, koji pomaže i terapeutima i roditeljima. Korištenjem aplikacija za tablete i računala, on omogućava provođenje svakodnevnih vježbi u skladu s preporukama stručnjaka, na zabavan i intuitivan način.
Četvero studenata s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike osmislilo je projekt cQuest, društvenu i geolokacijsku aplikaciju čiji je cilj promicanje kulture uz druženje i obrazovanje kroz igru. Tim je ujedno pobijedio u kategoriji softverskih inovacija i plasirao se na idući krug regionalnih natjecanja, koje će se održati tijekom sljedećih mjeseci.
Rješenje Helping Hand, razvili su studenti Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a s ciljem osvještavanja korisnika o potrebama osoba s invaliditetom. Aplikacija povezuje osobe s invaliditetom i one kojima je potrebna pomoć, s volonterima i skrbnicima te tako potiče humanost i uzajamno pomaganje.

Smart Plant naziv je rješenja studenata primijenjene agronomije Sveučilišta u Zadru, osmišljenog kako bi odgovorilo na problem klimatskih ekstrema. Zahvaljujući opsežnoj bazi znanja s prikazima biljaka, bolesti i štetnika, uz detaljne opise, omogućava definiranje nasada s popisom biljaka koje su zasađene.

Drive Guard je rješenje čiji su autori također studenti s Fakulteta organizacije i informatike. Riječ je o Windows Phone aplikaciji koja za cilj ima smanjiti broj prometnih nezgoda tako da upozorava vozače o potencijalnim opasnostima, usmjeravajući ih „od točke A do B“ najsigurnijim putem.

Sustav InMinute, čiji su autori studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koristi Windows Phone platformu kako bi korisniku ubrzao i olakšao postupak naručivanja hrane ili pića u ugostiteljskim objektima.

Najmlađi natjecatelji na ovogodišnjem finalu Imagine Cupa su učenici drugih razreda zagrebačke III. gimnazije, s rješenjem Pozor. Korištenjem pametnog telefona upravljanog dodirom ili glasovnim naredbama te infracrvenog primopredajnika povezanog sa središnjim računalom, sustav omogućava daljinsko upravljanje uređajima u kućanstvu, kao što su TV i radio prijamnici, uređaji za reprodukciju DVD medija i sl.
Dio izvora

Nema komentara:

Objavi komentar