subota, 28. travnja 2012.

Pročitajte lude zadatke profesora s fer-a

Prenosi srednja.hr:

Četiri ferovca su izašla u subotu navečer van (!). Njihove vjerojatnosti uspješnog uleta pripadnicama suprotnog spola su redom 0.2, 0.3, 0.3, 0.4.

(a) Kolika je vjerojatnost da nijedan nije imao uspješnu večer?

(b) Kolika je vjerojatnost da su barem dvojica imala uspješnu večer?

(c) Ukoliko znamo da je samo jedan imao uspješnu večer, kolika je vjerojatnost da se radi o ferovcu s najmanjim izgledima za uspješni ulet?

Tomislav Burić

Raspodjela studentica FER-a po grupama ravna se po normalno j razdiobi s nepoznatim očekivanjem i disperzijom 24. Ukoliko je vjerojatnost da u grupi ima više od 20 ferovki jednaka 0.343, izračunaj vjerojatnost da se u grupi nalazi izmedu 25 i 35 ferovki.

Zadataci su to s kolegija Vjerojatnost i statistika koji predaje Tomislav Burić, doktor matematike s FER-a.

"Često dajem takve zadatke sa šaljivom pričom. Zadaci prate gradivo koje predajem i principu se radi o zadacima s prijašnjih ispita ili iz domaćih zadaća, ali samo promijenim tekst.", rekao je za srednja.hr dr.sc. Burić.

Dvije prijateljice manekenke Eva i Linda skupa subotom idu u shopping, i to jedanput mjesečno u Avenue Mall i City Center, a dva puta u Arenu. Vjerojatnost da potroše limit na kartici u Avenue Mallu je 0.6, u City Centru 0.8, a u Areni 0.9. Jedne lijepe subote su Eva i Linda otišle u shopping i potrošile sav limit na kartici. Kolika je vjerojatnost da su bile u City Centru?

"Studenti su oduševljeni jer ih time više zainteresiram, održim ležerniju atmosferu i lakše im je pratiti nastavu. A i poučnije je modelirati neki problem iz stvarnosti (koliko god on imao duhovit prizvuk) nego samo riješiti zadatak bez priče u stilu "Vjerojatnost realizacije događaja A je 0.2. Ako pokus ponavljamo 10 puta, kolika je vjerojatnost da se A realizirao barem 3 puta?", dodao je Burić te nam objasnio da u zadatke često ubacuje i Milka čokoladu čiji je veliki fan:

Kontrolom 314 Milka iz određene pošiljke ustanovljeno je da je za njih 5 prošao rok trajanja.

(a) Odredite 95%-tni interval povjerenja za postotak pokvarenih Milki.

(b) Koliko Milki treba provjeriti da bi se s pouzdanošću 0.95 moglo tvrditi da u
čitavoj pošiljci nema više od 4% pokvarenih čokolada?

"Predmet "Vjerojatnost i statistika" je stvoren za takve zadatke s pričicom (na predmetima s matematičkom analizom i računom derivacija i integrala nemam baš puno mogućnosti za ovakve zadatke)", poručio je za kraj blagonakloni profesor koji je s vrlo jednostavnom metodom stekao odlične kritike kod studenata. Nemate druge nego predložiti da i vaši profesori iz matematike krenu izmišljati ovako kreativne zadatke!

Blagonakloni profesor iz Vjerojatnosti i statistike bio je na početku semestra pun obećanja prema studentima. Obećao je da će prosječna ocjena biti barem 3.5 i da će pasti manje od 10% studenata. Na kraju semestra nasumično odabranih 15 studenata je imalo sljedeće ocjene: 3,2,4,5,4,1,3,5,1,5,2,3,4,5,3. Možemo li na temelju tih studenata tvrditi da profesor nije prekršio svoja obećanja uz nivo značajnosti 10%?

Nema komentara:

Objavi komentar